Carmen – pasiune și libertate

Primăria Municipiului Bistrița
Centrul Cultural Municipal G. Coșbuc Bistrița
vă invită

marți 25 iulie 2023, ora 18:00 la Sinagoga Bistrița

CARMEN – pasiune și libertate

adaptare pentru două violoncele după opera de G. Bizet
susținut de

DUO ALMACLARA

Luiza Nancu și Beatriz Gonzalez Calderón – violoncel –  Spania
cu participarea actriței Amelia Crețiu


Ingenioasa adaptare a părților muzicale cele mai reprezentative ale Operei “Carmen“ de George Bizet, pentru două violoncele, este realizată chiar de valoroasele violonceliste spaniole. Violoncelul are registrul cel mai apropiat vocii umane și prin aceste resurse interpretative transpune publicul în atmosfera suburbiilor Seviliei secolului XIX. Lectura unor texte completează contextul în așa fel încât publicul să înțeleagă dramatica înlănțuire a evenimentelor povestite chiar de către Carmen.

Carmen este poate unul dintre cele mai reprezentate personaje feminine din istorie. La începutul secolului al XIX-lea civilizația europeana incipientă, stimulată de fulminanta dezvoltare a industriei și mediilor de transport este atrasă de “exotismul” spaniol. 

Personajul apare prima dată în lucrarea Țiganii a lui Alexander Pushkin, În anul 1824, dar fără îndoială în 1845, odată cu nuvela Carmen de Prosper Merimée, personajul se îmbogățește cu o multitudine de valențe, cu senzualitate dar si cu forță dramatică.  

Compozitorul francez George Bizet este inspirat de această poveste dar și de piesele muzicale pe care are ocazia să le asculte în interpretarea tenorului spaniol Manuel Garcia și a fiicelor sale Maria Malibran și Pauline Viardot care în nenumărate concerte fac cunoscute forța și bogata paletă de culori a muzicii populare spaniole, pe tot teritoriul european. 

În acest context George Bizet compune Opera Carmen, cea mai cunoscută și cântată lucrare a lui, pe un libret de Halévy și Meilhac. Opera a inspirat diferite aranjamente orchestrale, instrumentale, vocale și de muzică de cameră.


În ambianța Seviliei anilor 1820, frumoasa Carmen, temperamentală și cu spirit absolut liber, îl seduce pe caporalul José care se îndrăgostește nebunește de ea. Ca să-și protejeze dragostea, acesta se revoltă împotriva superiorilor săi, dezertează și se alătură  unui grup de contrabandiști. Din nefericire sentimentele nu sunt reciproce și Carmen se îndrăgostește repede de toreadorul Escamilio ca în final, gelozia oarbă să-l împinga pe José la crimă.


Duo-ul Almaclara este format din violoncelistele Luiza Nancu (Real Orquesta Sinfónica de Sevilla ) și Beatriz Gonzalez (Orquesta de Cámara de Mujeres Almaclara).

Luiza Nancu a absolvit cursurile Liceului de Muzica nr. 1 din București la clasa profesoarei Victoria Ungur și ale Conservatorului din București cu profesorul Aurel Niculescu. A beneficiat de îndrumări  artistice din partea profesorilor Florin Mândrea, Marin Cazacu, Serafin Antropov, Bernard Greenhouse, Radu Aldulescu și Frans Helmerson.

A fost solistă la: Orchestra simfonică din Bacău, Filarmonica George Enescu, Orquesta Internationale d´Italia și Orquesta Ciudad de Barcelona y Nacional de Catalunia (unde i s-a încredințat violoncelul Goffriler al lui Pablo Casals, în cadrul Festivalului din Puerto Rico). Actualmente este membră a Orchestrei Regale Simfonice din Sevilla. A realizat numeroase concerte de muzică de cameră, formând grupuri stabile cu pian și orgă. Înregistrează doua CDuri – “Cantos de España” și ”Música española y argentina para violonchelo y piano”.


Beatriz Gonzalez Calderón a început studiile muzicale la 4 ani și la 5 ani cunoaște violoncelul de care se atașează cu  pasiune. Este licențiată a Conservatorului Superior de Muzică din Sevilia; între anii 2003-2008 colaborează cu Orquesta Joven de Andalucia, cu Orquesta Manuel de Falla Cadiz și cu Real Orquesta Simfonica de Sevilla. Actualmente este responsabilă artistică a Departamentului de Cultură pe langa Junta de Andalucia. În anul 2008 formează și dirijează Orquesta de Camara de Mujeres Almaclara cu care face cunoscută activitatea artistică a multor femei a căror creație muzicală a rămas în umbră din motive social-istorice, precum Fanny Mendelssohn, Alma Mahler, Pauline García Viardot și Clara Schumann. În anul 2014 fondează împreună Festivalul Almaclara. 

În anul 2018 se formează Duo-ul Almaclara care produce spectacole datorate cercetării muzicale personale ale celor doua violonceliste și ideii de revendicare a rolului femeii în lumea muzicală.