Eveniment editorial: Lansarea cărţii “Spuse, trăite, dorite. Amintiri” cu legendarul Ioan Holender

Poster Ioan Holender

Poster Ioan Holender

Eveniment editorial: Lansarea cărţii “Spuse, trăite, dorite. Amintiri”
cu legendarul Ioan Holender, la Bistriţa.

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, vă invită în data de 25 mai, ora 19:00 la lansarea cărţii Spuse, trăite, dorite. Amintiri (Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 2011, ediţie îngrijită de Gabriel Kohn, traducere de Ioana Rostoş, cu o postfaţă de Cornel Ungureanu), la Sinagoga Bistrița, eveniment prezentat de amfitrionul Gavril Ţărmure.

Invitatul de onoare va fi legendarul IOAN HOLENDER – inginer, bariton, regizor, tenisman, şarmant om de cultură şi de lume, impresar de vocaţie.

Născut la Timişoara, Ioan Holender a fost cel mai longeviv director al Operei din Viena, conducând instituţia între anii 1992 şi 2010. În prezent este consilier al Metropolitan Opera New York şi al Operei din Tokio, preşedinte şi director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu”. De-a lungul timpului a fost onorat cu numeroase distincţii, printre care: Officier de L’Ordre des Arts et des Lettres, Franţa (1999), Österreichisches Ehrenkreuzes für Wissenschaft und Kunst 1. Klasse, Membru de onoare al Academiei Române.

Ioan Holender reia în cartea sa povestea începuturilor (cum a lucrat la regia de tramvaie, la iluminatul public, ca antrenor de tenis, ca desenator tehnic) şi continuă cu marea epocă de la Staatsoper Viena, asupra căreia şi-a lăsat amprenta inconfundabilă.

În esenţă, ceea ce face Ioan Holender este în conformitate cu sfatul pe care îl dă şi altora: “oricine trebuie să-şi organizeze viaţa în aşa fel încât să facă ce ştie mai bine, căci nimic nu ne aduce mai multă mulţumire decât propriul succes”.

“Noi suntem cei care răspundem față de noi înșine și nici un dictator nu poate fi vinovat de soarta noastră proprie. Eu am devenit un exemplu pentru acest lucru, nefiind un om excepţional. Nimeni nu își părăsește propria țară de voie, ci de nevoie. Eu mă consider în debit față de această țară” – Ioan Holender.