Mani Neumann’s Farfarello – Romania Tour 2017

Mani Neumann’s Farfarello revin la Bistrița într-o formulă inedită!

2 Muzicieni Germani ft 2 Muzicieni Români!

MANI NEUMANN – vioara, blockflote
ULLI BRAND – chitara
vs
EUGEN AMARANDEI – contrabas
GABRIEL BĂLAŞA – percutii

După succesul răsunător din vara anului 2016 pe scena mare a Serbărilor Bistriței Medievale, iată că trupa germană Farfarello revine la Bistrița într-o formulă inedită. Doi muzicieni germani și doi muzicieni români, toți artiști talentați și renumiți în țările lor, se vor întruni în cadrul unui turneu ce va dura exact o lună de zile.
Data de sâmbăta, 4 februarie este rezervată pentru Bistrița. Concertul se va desfășura în Sinagogă, cu sprijinul Societății de Concerte și a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița.

Trupa este cunoscută în România în special prin fondatorul ei, violonistul Mani Neumann care a colaborat îndeaproape cu celebra formaţie Phoenix timp de mai mulți ani.

Stilul muzical abordat de ei este atât de unic încât orice descriere convențională devine imposibilă. Prin muzica lor, Farfarello creează un sunet arhaic, brut, eliberat de clișee, fiind o combinație de folclor est – european și influențe contemporane: muzica traditională, jazz, rock şi muzică clasică. Din 1982 şi până acum, trupa Farfarello a scos 18 albume, 4 dvd-uri şi a participat la peste 3.500 de concerte în toată lumea.

Mani Neumann, neamțul cu „suflet de român“, supranumit şi Violonistul Diavolului, este considerat un maestru al viorii şi blockflöte. Modul său de a interpreta – melancolic, sălbatic ori excitant – este întotdeauna autentic, nonconformist și imposibil de copiat. A fost onorat cu premiul MTV – Lifetime Award şi decorat de Preşedintele României cu ordinul „Meritul cultural“ în gradul de „Cavaler“ pentru merite culturale deosebite aduse României ca urmare a activității sale în trupa Phoenix.
Chitaristul trupei, Ulli Brand, este considerat a fi unul dintre cei mai buni din Europa, fiind recunoscut pentru stilul său unic în care interpretează muzica la chitară acustică cu 6 şi 12 corzi.
Invitații trupei Farfarello în acest turneu sunt muzicieni români deosebit de experimentați și talentați: percuționistul Gabriel Bălașa, unul dintre cei mai activi percuționiști de pe scena muzicală românească, un muzician inventiv și imprevizibil, artiștii admirându-l pentru energia sa şi vibratia pozitivă din timpul concertelor și basistul Eugen Amarandei, unul din cei mai inspirați și tehnici contrabasiști ai României.
„Muzica românească este fantastică. Atunci când am auzit muzica românească am spus: asta e muzica mea. Dacă vrem să cântăm Ciocârlia, cântăm Ciocârlia. Dar pentru asta trebuie să vorbesc cu degetele mele. Câteodată degetele mele îmi subminează autoritatea. Eu încerc să vorbesc cu ele ca şi cu prietenii mei, dar ele spun “da” şi în concert se comportă ca nebunele. Sunt solidare. Ele cred că sunt patru contra unu“ (Mani Neumann).

Sâmbătă, 4 februarie 2017, ora 18, Siagoga Bistrița
Preț bilet: 30 lei