Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud în parteneriat cu
Societatea de Concerte Bistrița
vă invită luni 30 martie 2015, ora 19:30 la Sinagoga Bistrița la
Spectacolul de poezie și muzică de cameră
Nichita 100% iubire
Interpretează:
- Octavian Jighirgiu
- Laura Bilic
- Doru Albu – clarinet
- Aurelia Simion – pian
În program creații de: V. Munteanu, S. Pautza, H. Gualdi – M. Rusca, Ol. Negruța, M. Mangani, S. Bechet, G. Ruiz, A. Simion.
Sunet și lumini: Gheorghe Albianu.
Octavian Jighirgiu, actor, regizor si profesor – șef de departament- la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iasi, câştigător al Premiului UNITER pe anul 1996 şi Diploma Şcolilor de Teatru pentru spectacolul Bine, mamă, da’ ăştia povestesc în actu’ doi ce se-ntâmplă-n actu’ntâi de Matei Vişniec – 1997.
Octavian Jighirgiu deţine şi Premiului pentru cel mai bun rol masculin la Festivalul Studenţesc de Teatru de la Sibiu, pentru rolul GRUBI din piesa “Bine, mamă, da’ ăştia povestesc în actu’ doi ce se-ntâmplă-n actu’ntâi” de Matei Vişniec – 1995, precum şi Premiul al II–lea pentru interpretare masculină la Festivalul Studentesc de Teatru “Primul rol” Iaşi, pentru rolurile FIUL, TATĂL, SOŢUL din piesa “Caii la fereastră” de Matei Vişniec – 1996.
Octavian Jighirgiu a efectuat turnee în Serbia, Ucraina, Lituania, Austria, Germania, Franţa, Anglia, SUA, Republica Moldova, precum şi în numeroase oraşe din ţară.
Din 1996 este membru UNITER.
Între 1996 şi 1999 a fost distribuit în mai multe roluri în filme produse de casele de film Atlantis Film şi Parafilm, Bucureşti.
Laura Bilic – actor, profesor la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iasi, câştigătoarea premiului pentru Cea mai bună actriţă la Gala Tânărului Actor HOP, Mangalia, 2010.
Clarinetistul Doru ALBU este profesor universitar doctor la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași. A studiat clarinetul la Liceul de Artă ”Octav Băncilă” Iași și apoi la Conservatorul ”George Enescu” (vechea denumirea a universității). După absolvire, în 1983, a fost membru al Filarmonicii din Brașov, după care, în perioada 1984 – 2001 a activat ca profesor de clarinet la Liceul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava. Din 2001 până în prezent este cadru didactic la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, unde predă clarinet și muzică de cameră. Activitatea sa artistică este foarte bogată; a cântat ca solist cu filarmonicile din Bacău, Botoșani, Galați, cu orchestra universității, a avut recitaluri în țară și în străinătate: Germania, Italia, Ucraina, Republica Moldova și Bulgaria. A fost invitat să cânte cu Orchestra națională de cameră a Germaniei din Bremen la Festivalul internațional ”George Enescu” ediția 2009 și, cu aceeași orchestră, a participat la proiectul internațional Langrée, având concerte în Italia și Germania; a cântat cu pianistul Maki Kubayashi (Japonia) și cu clarinetistul Walter Ifrim (Germania).
În 2004 a înființat cvartetul de clarinete Orpheus, cu care a avut un număr mare de recitaluri în România, Germania, Italia și Republica Moldova. Ca o recunoaștere a valorii sale artistice, cvartetul Orpheus a fost invitat la două ediții ale Festivalului internațional Eurotreff (2005 și 2008) organizat în Germania.
Pe lângă activitatea artistică se remarcă și cea didactică; a fost invitat să susțină master-clas și cursuri de măiestrie interpretativă în România, Germania, Italia, Republica Moldova și Grecia; a participat la mobilități academice internaționale la Conservatorul ”Luisa d’Annunzio” din Pescara (Italia) în 2007 și 2008, Conservatorul “Gouletsou” din Larisa (Grecia) în 2008, Conservatorul ”Nino Rotta” din Monopoli (Italia) în 2009, Academia de muzică din Chișinău (Republica Moldova) în 2010, Conservatorul ”Licinio Refice” din Frosinone (Italia) în 2011 și Conservatorul din Ferrara (Italia) în 2013.
Clarinetistul Doru Albu a fost invitat în juriile concursurilor naționale și internaționale (Republica Moldova și Italia). A avut mai multe înregistrări la radio și televiziune. Foștii și actualii lui studenți au câștigat peste 60 de premii la concursuri naționale și internaționale, au fost selectați să cânte ca soliști cu orchestre din România și din străinătate.
Ca parte a activității și experienței sale artistice, profesorul Doru Albu este autorul a două cărți și a mai multor aranjamente pentru patru clarinete a unor piese folclorice și religioase românești, partituri editate și tipărite la editura Loosmann Musikverlag din Ettenheim, Germania în 2005. Cu cvartetul Orpheus a înregistrat un CD în 2010.
Pianista Aurelia SIMION este profesor doctor la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași. Ca pregătire muzicală, este un produs al puternicei școli pianistice din Chișinău: a studiat la Școala Națională de Muzică ”Eugen Coca” și la Conservatorul de Stat al Moldovei ”Gavriil Musicescu” din Chișinău. După absolvire a lucrat ca profesor de pian în învățământul preuniversitar și apoi ca asistent la Conservatorul de Stat al Moldovei ”Gavriil Musicescu. Din 1995 lucrează în România la Colegiul de Artă ”Octav Băncilă” și la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași ca profesor acompaniator.
Pe parcursul carierei sale artistice a susținut concerte și recitaluri sigură sau împreună cu alți muzicieni în România (1995 – 2013), Republica Moldova (1995 – 2013), Rusia (1991, 1992), Ucraina (1990), Franța (1991, 1996), Germania (1995 2008), Italia (1994, 1995, 2008), Austria (2002), Olanda (2008), Elveția (2003) și Belgia (2008). Repertoriul ei cuprinde piese din perioada preclasică până la cele moderne și contemporane: J. Haydn, F. Poulenc, G. Rossini, C. Orff, L. van Beethoven, R. Schumann, S. Rachmaninov, F. Mendelssohn – Bartholdy , M.I. Glinka, C. Reinecke, A. Schoenberg, R. Oschanitzky, B. Bartok. A colaborat cu succes cu mai mult ansambluri de muzică din Republica Moldova (Gamma), Italia (Nova Musica Viva, Caffe-concerto Strauss, Pro Musica), România (Alternances).
În cadrul activității sale didactice a avut ocazia să acompanieze profesori invitați la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Israel, USA, Bulgaria, Italia, Germania, Rusia și Republica Moldova. A fost invitată să participe la mai multe înregistrări la radio și televiziune în România, Republica Moldova, Italia și Franța. De asemenea, a înregistrat un CD și DVD cu Filarmonica ”Moldova” din Iași și cu ansamblul Altenances. Activitatea sa artistică a fost apreciată cu diplome de merit și excelență.
În ceea ce privește activitatea didactic, este autoarea a trei cărți apărute la edituri românești.