Spectacol de teatru: Fermierii

afis-fermierii

VINERI – 16 SEPTEMBRIE 2011 – ORA 18.00 la Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița – Str. General Grigore Bălan, nr. 10
OFENSIVA GENEROZITĂȚII  și  TEATRUL NESCRIS DIN ȘANȚ
prezintă spectacolul de teatru

FERMIERII

cu

  • Cristina IUGAN
  • Alexandru DANCI
  • Oltița DĂNILĂ
  • Iacob ACU
  • Sofia CIUCIULEAC
  • Reghina OLARI
  • Daniela DOMIDE

și prezentarea proiectului
TEATRUL NESCRIS DIN ȘANȚ
– PRIMA FORMĂ DE TEATRU COMUNITAR DIN ROMÂNIA –

proiect realizat de: Tania CUCOREANU și Andrei IONIȚĂ (Veioza Arte) și Bogdan GEORGESCU (Ofensiva Generozității – coordonator proiect)

– eveniment urmat de discuții cu publicul –

Teatrul este forma de reprezentare directă și imediată a realității. Teatrul comunitar este forma de teatru construită specific prin participarea directă a comunității în care se desfășoară spectacolul, pornind de la poveștile comunității respective, implicând ca actanți membri ai comunității.

În comuna Șant, din județul Bistrița Năsăud, există o trupă de Teatru Nescris, comunitară, inițiată de Constantin Iugan și documentată pentru prima dată în 1935 de către Dimitrie Gusti, însă cu o activitate de peste 100 de ani. Trupa de teatru din Șanț își construiește spectacolele prin ficționalizarea realităților comunei și punerea în lumină a problemelor reale, urgente, cu care comunitatea se confruntă. Prin convenția conferită de teatru – distanța sigură pentru a se detașa și a analiza aceste probleme – spectacolele trupei de Teatru Nescris vorbesc direct și deschis despre moravurile satului, despre corupție și capitalismul sălbatic, despre problemele sociale și politice ale contemporaneității.

Proiect realizat de Ofensiva Generozității cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Veioza Arte, Fundația Societatea de Concerte Bistrița, Scot and Company Consulting și Turnătoria Productions.

INTRAREA LIBERĂ