Ediția a XIVa a Turneului Internațional Stradivarius prezintă Simfonia a9a – „ODĂ BUCURIEI” – compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt, în perioada 25 iulie–11 august, o serie de 13 concerte în Catedrale și spații inovative din România.
În Bistrița, concertul va avea loc pe data de 31 iulie 2021, ora 19:30 la Sinagoga Bistrița.
Violonistul Alexandru Tomescu declară: “Cu înfrigurare, în ciuda temperaturilor toride de afară și cu un entuziasm trepidant, aștept cu maximă nerăbdare plecarea în Turneul Internațional Stradivarius 2021- “ODĂ BUCURIEI”. Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a9a de L.v.Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Până în momentul de față, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulțumim că iubiți muzica și vă așteptăm la concerte cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria și prietenia.”
Violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu și pianistul spaniol Josu de Solaun.
Programul “ODĂ Bucuriei” (1785) are durata de 75 min și este renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului și istoricului german, Friedrich Schiller și este una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumită și pentru că această simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene, având premiera în 1827. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache: “Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea simfoniei lui.“
Simfonia este formată din patru părți:
Allegro Ma Non Troppo Scherzo Adagio Molto e Cantabile
Finale -cor interpretând Oda bucuriei
BRD GROUPE SOCIETE GENERAL– SUSȚINĂTOR PRINCIPAL AL Turneului Stradivarius 2021
SPONSORI: ENEL, ANGELLI, POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII, AQUA CARPATICA, SÂMBUREȘTI, AUCHAN, SECURITAS, F64, SENIA MUSIC, IBIS STYLES București, IBIS TIMIȘOARA, RAMADA SIBIU,
PARTENERI INSTITUȚIONALI&MEDIA: RADIO ROMÂNIA, AGERPRES, RFI, TVR, OBSERVATORUL CULTURAL, CĂRTUREȘTI, URBAN.RO, VERIDICA.RO, A7TV, ANGELUS TV
PRODUCĂTORI: FUNDAȚIA CULTURALĂ ”REMEMBER ENESCU”, BRANDYOU-UP, KUB VISIONCO-ORGANIZATORI: Muzeul Brukenthal, Primăria și Consiliul Județean Reșița, Biserica Romano-Catolică „ELISABETINI” Timișoara, Biserica Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” Oradea, Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița și Sinagoga Bistrița, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime-Piarista” Cluj, Primăria Sebeș, Biserica Luterană și Centrul Cultural „ Lucian Blaga” Sebeș, Biserica Neagră-Brașov, Biserica Romano-Catolică din Ghimeș-Făget/Bacău, Primăria Mihăileni/Botoșani, Arhiepiscopia Romano-Catolică și Catedrala „Sfântul Iosif” București, Rotary Club Târgu-Jiu.
Detalii suplimentare pe: turneulstradivarius.ro și FB & INSTAGRAM- alexandru tomescu oficial