Experiment teatral al școalii de vară Alexander Hausvater: „TOTAL”

scoala_de_vara_actorul_total_2015

 

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud
vă invită la un
EXPERIMENT TEATRAL AL ȘCOLII DE VARĂ 
ALEXANDER HAUSVATER
„TOTAL”
16 august 2015, ora 20:30 la Sinagoga Bistrița
Badeanu Andreea, Filip Maria Teodora, Hedes Bianca, Mihai Adela, Neacsu Ingrid, Nicola Madalina, Opris Mara, Olas Anamaria, Panainte Maria, Pasca Ioana, Pintea Bianca, Pop Ana-Maria, Schmidt Silva Helena, Stanciu Georgiana, Stroe Alexandra, Toader Teodora, Vereha Simona, Asanache Catalin, Bighe Emanuel, Boda Norbert, Bora Liviu, Gontineac Bogdan, Potop Alin, Stoian Ciprian, Voicu Alexandru, Valea Ciprian, Zaharia Gabriel.
Scoala de vară ACTORUL TOTAL, de la execuție la creația multi stilistică și de la imaginație la transcendere spirituală
7- 16 august 2015, Bistrița
Centrul Județean de Cultură Bistrița organizează, în perioada 7 – 16 august, 2015, Tabăra de Vară “ACTORUL TOTAL, de la execuție la creația multi stilistică și de la imaginație la transcendere spirituală”.
Proiectul urmăreste dezvoltarea creativă a 25 actori, studenți la teatru an terminal, masteranzi și absolvenți de actorie care vor participa la un atelier de teatru coordonat de reputatul regizor Alexander Hausvater cu asistența domnișoarei Mara Opriș și a domnului  Constantin Florescu.
“ACTORUL TOTAL” s-a născut din dorința de a contribui la pregătirea tanărului actor pentru sarcinile complexe și variate din mediul teatral românesc și internațional. Metoda dezvoltată în cadrul acestei tabere este una inovativă bazată pe un mix de stiluri si modalități de comunicare pe care artistul trebuie să le practice. Participantul se va confrunta cu secvențe de viață care să-i creeze o serie de experiențe în care actul creativ devine o formă unică de supraviețuire. Cum se trece peste spațiul vital, real și imediat, ca să ajungi la cel creativ, cum ridici fiecare acțiune, fie ea automată, banală, redundantă la nivel feeric, magic, poetic. Participantul devine martorul acțiunii, al poveștii, al relației si actul teatral devine produsul experienței fizice și imaginative al celui care o marturisește.
Atelierul va avea loc in spații neconvenționale din orașul Bistrița și din împrejurimile acestui oraș și urmărește dezvoltarea creativă a competențelor tinerilor actori, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru dificultățile pe care le vor întâmpina în mediul teatral. Proiectul vine în întâmpinarea acestor nevoi prin investigarea potențialului creativ al actorului, testarea capacităților sale în jocul de scenă și cel din fața camerelor de filmat. Actorul va fi încurajat să-și investigheze un potențial încă necunoscut și neexploatat.
“Actorul total e un revoluționar. El studiază cu atenție societatea care necesită schimbarea, își visează revolta într-un mod și stil disciplinat și o realizează confruntându-se cu pericolul, frica și reacția socială prevalentă. El e singur într-un grup unde e și lider și soldat. El ajunge și fizic și pe plan spiritual la un punct de unde nu mai există intoarcere. Revolta care incepe în subconștientul lui se va manifesta și social într-un spațiu de joc, prin prisma unei interpretări artistice de multe culori, stiluri și forme diferite, dar de o spiritualitate comună și profundă” este părerea regizorului Alexander Hausvater.
Obiectivul final al atelierului este găsirea unei armonii între contraste și contradicții, între formă și conținut.
În ultima zi a taberei de vară va avea loc un spectacol atelier bazat pe experiențele personale ale participanților.

Un comentariu

  1. Total nepotrivit pentru cadrul in care s-a tinut. Actorii mimau sexul pe scena bisericii insotindu-si gesturile cu urlete. Unde mai pui aroganta regizorului a carui prestatie scenica aducea mai mult cu imaginea unui profesor de educatie fizica? Finalul a fost maret! Cu lacrimi in ochi actorii si-au primit recompensa pentru timpul pierdut si asta s-a intamplat in vazul tuturor. Teatrul modern prezentat in acest fel e mai mult o comedie de prost gust pe care cu siguranta nu voi vrea sa o revad.

Comentariile sunt închise.