Recital cameral susținut de The World Orchestra Strings

poster_recital_cameral_spaniol_web

ENFANTS PLANETE ESPERANZA
CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU CULTURĂ BISTRIŢA-NĂSĂUD
MUZEUL DE ARTĂ SÎNGEORZ-BĂI
SOCIETATEA DE CONCERTE BISTRIŢA
prezintă

Joi 3 octombrie 2013, ora 19:00 la Sinagoga Bistrița şi
Sâmbătă 5 octombrie 2013, ora 19:00 la Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz Băi

RECITAL CAMERAL susținut de
THE WORLD ORCHESTRA STRINGS

  • Alma Ramírez – vioară (Spania)
  • Andrés Moreno – vioară (Spania)
  • Paula Sedeño – violă (Spania)
  • Alexandra Corina Ciuplea – violoncel (România)

În program:

  • Astor Piazzolla – Libertango
  • Kevin Volans – Selection of string quartet no. 2, Hunting: Gathering
  • Bedřich Smetana – String Quartet no. 1. B
  • Jan H. Hofmeyr – Ingoma

Recitalul face parte din proiectul United in Music 2013 finanțat de programul CULTURA al U.E.

COMUNICAT DE PRESĂ

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud prezintă, în colaborare cu East-West-Music, Enfants Planete Esperanza și Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa, două concerte extraordinare ale Cvartetului internațional de corzi The World Orchestra Strings. Concertele vor avea loc la Centrul Multicultural Sinagoga Bistrița, joi 3 octombrie ora 19:00 și sâmbătă 5 octombrie 2013 ora 19:00 la Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz Băi, și vor aduce în fața publicului un program inedit, ce include compozitori contemporani africani – Selecție pentru cvartet de corzi nr. 2, de K. Volans și Ingnoma, de H. Hofmeyr, precum și Libertango, de A. Piazzolla sau Cvartetul de corzi nr. 1, de B. Smetana. Lucrarea lui Hofmeyr, Ingoma, este o adaptare liberă din muzica tradițională africană Xhosa şi este alcătuită din două părți, prima având la bază cântecul de leagăn Thula Babana, cea de-a doua cântul de nuntă Uqongqwot’hane, cunoscut în lume, pentru consoanele cu clichet specifice limbii Xhosa, sub numele The Click Song.

Cvartetul este format din muzicienii spanioli Andrés Moreno (vioară), Alma Ramírez (vioară), Paula Sedeño (violă) și violoncelista Alexandra Corina Ciuplea (România).

Concertele bistrițene fac parte din turneul internațional United in Music, produs de East-West-Music în parteneriat cu Orchestra Filarmonică KwaZulu-Natal (Africa de Sud) și în colaborare cu Ubunye Arts, Amsterdam Grachtenfestival și Lowlands Festival (Olanda), Ibermusica și Pollença Music Festival (Spania), Enfants Planète Esperanza (Franța), Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud (România). Proiectul este co-finanțat prin Programul CULTURA al Uniunii Europene și este sprijinit de alte companii și instituții precum: Laser Group, Ministerul Culturii din Spania, Marina D’Or și Unversitatea Internațională din Valencia.

Inspirat de angajamentul diplomatic, cultural și social al dirijorului Josep Vicent, proiectul promovează multiculturalismul și cooperarea dintre cetățenii Africii de Sud şi cei europeni, prin muzică, aducând împreună 120 de muzicieni din toată lumea, la Durban (Africa de Sud) în ianuarie-februarie 2013, unde au participat la numeroase ateliere și concerte. Din martie 2013, acești muzicieni au adus în fața publicului european experiența lor africană, de la seria de concerte Mari Orchestre ale Lumii prezentată de Ibermusica în Spania până la Amsterdam Canal Festival în Olanda.